Het Bijenseizoen is weer in volle gang!

Het bijenseizoen is weer in volle gang en wij zijn weer hard aan het werk in de bijen! Alle volken hebben de winter overleefd en daar zijn we blij mee! De volken groeien zo snel dat we de honingkamers er ook al op hebben staan. We imkeren nog steeds uitsluitend met 'de kloosterbij', de Buckfast en dat bevalt ons goed! Ze zijn heerlijk rustig en steken niet, zoals je op de foto's kunt zien aaien we ze zelfs zonder problemen! De koningin is met rood en geel gemerkt en legt straks wel 1000-2000 eitjes per dag! Houd de website in de gaten, we beginnen binnenkort weer met de verkoop! 


Echte honing kristalliseert!

6-12-2018


Honing reserveren?

De honing is afgenomen en de potjes worden nu gereed gemaakt!
Volgende week is er weer honing! Al weken vragen mensen ons of ze honing kunnen reserveren en telkens kon dit niet, omdat we niet wisten hoeveel honing we ongeveer konden verwachten. Nu weten we dit wel en de eerste 150 potjes kunnen gereserveerd worden! Wil jij jouw potje(s) honing reserveren? Stuur ons dan een bericht op Facebook, mail naar info@kloosterhoning.nl of stuur een appje naar 0648833259 met je naam en mailadres. Een potje van 250 gram biologische honing kost €9,99

6-6-2018


EU akkoord met verbod op giftige bestrijdingsmiddelen!

Verbod

Drie bestrijdingsmiddelen die voor bijen levensgevaarlijk zijn, worden nu verboden door de Europese Unie. De 28 lidstaten zijn het hierover in Brussel eens geworden. 

 

Ook Nederland stemde voor het verbod op de giftige bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïden, zo meld rtlnieuws. Veel imkers en bijen belangenorganisaties pleitten al jaren voor een volledig verbod op deze pesticiden. Sinds 2013 gelden er al beperkingen voor deze bestrijdingsmiddelen, maar volgens imkers en milieuorganisaties ging dit niet ver genoeg. Nu is er dus eindelijk een volledig verbod op het gebruik van 

imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam.

Verbod voor alle neonics bestrijdingsmiddelen!
De milieuorganisaties pleiten voor een verbod op alle bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïden omdat deze ook in grote hoeveelheden van ons oppervlaktewater (sloten en kanalen) zitten. 85% van het oppervlaktewater in glastuingebieden, zoals in het Westland, voldoet niet aan de eisen voor de bescherming van het waterleven. Met een halve theelepel imidacloprid vervuil je een sloot van een meter breed over een lengte van 200 kilometer. Onder sommige omstandigheden kan deze stof maanden tot wel jaren aanwezig zijn. Lees hier meer over door hier te klikken

De bij in problemen

De bijen in Nederland hebben het zwaar, dit geld niet alleen voor de honingbij maar ook voor de vele verschillende wilde bijen. Dat is niet alleen vervelend voor de bijen zelf, maar ook voor de mens. De bij is namelijk erg belangrijk voor onze voedselvoorziening, zij bestuift ongeveer 80 procent van alle voedselgewassen. In 1983 deed de Varroamijt ook bekend als de varroa destructor (varroa vernietiger) zijn intrede in Nederland. Deze kleine mijt, oorspronkelijk uit Azië en perrongelijk meegelift naar Europa, zorgt voor veel ziektes onder bijenvolken. Virtueel alle bijenvolken in Europa zijn met deze mijt besmet en dit veroorzaakt veel sterfte. Door nieuwe technieken weten veel imkers nu om te gaan met deze mijt. Toch is er nog genoeg ruimte voor verbetering, want veel bijensterfte wordt veroorzaakt door de mens.

 

Milieuorganisaties

De milieuorganisatie reageert positief: "Mede dankzij de doortastendheid van minister Schouten en de massale steun van burgers is vandaag een grote overwinning voor onze bijen en andere bestuivers behaald. Om te voorkomen dat het ene kwaad door het andere wordt vervangen, is het nodig dat het gebruik van alle neonicotinoïden wordt verboden en het gebruik van bestrijdingsmiddelen aan banden wordt gelegd. Zo kan de overgang naar ecologische landbouw werkelijkheid worden" zegt een woordvoerder tegenover rtl.

27-4-2018


Bedankt!

Alle volken zijn geadopteerd, wij bedanken iedereen die een volk heeft geadopteerd! Door de adopties kunnen wij onze bijen gemakkelijker gezond houden en onderhouden! Had je ook een volk willen adopteren? Klik dan hier om een volk te adopteren voor 2019!


Een waardevol gebaar van vriendschap en verbondenheid via de natuur.

 De St. Ephrem bijentuin en imkerij van het St. Ephrem klooster in Glane is sinds 2017 actief en biedt sinds dit jaar haar bijenvolken ter adoptie aan via de website www.kloosterhoning.nl. Janny Joosten, ChristenUnie raadslid in Enschede, adopteerde een bijenkoningin en haar volk.

 

Joosten: "Wij voelen ons verbonden met elkaar door ons geloof en vinden dat wij zorg moeten dragen voor de aarde die God ons gegeven heeft". Zoals de nijvere bijen terugkeren naar hun kast, waar de andere bijen er altijd voor zorgen dat het warm en schoon is, zo hoopt Janny dat de Syrisch-Orthodoxen zich thuis voelen in Enschede. 

Hoofdimker Ruben van der Kaap, verantwoordelijk voor de verzorging van de bijen, ziet nog een andere mooie metafoor in het leven van de bij. In het klooster wordt namelijk met groot ontzag voor de bij geïmkerd, ze is als een metafoor voor het leven. Zoals de bijen voor elkaar zorgen en hun leven in het teken staat van het versterken van het volk, zo ook zou de mens zich in moeten zetten voor het verbeteren van de wereld. Daarbij hoort het zorgen voor elkaar en voor de natuur. Dat past goed bij de visie van de ChristenUnie die duurzaamheid ontzettend belangrijk vindt en zich hiervoor inzet.

 

Op donderdag 15 maart bracht Janny met Petra Pelties een bezoek aan haar geadopteerde bijen en door het mooie weer kon ze de bijen van dichtbij zien! De bijen zitten in de groeiende ChristenUnie kast en de koningin van het volk heeft de naam Queen P. (genoemd naar rapper Queen P. tevens aanwezig en kandidaat op de lijst van de ChristenUnie) gekregen. Nu is het wachten op het zomerse weer zodat de bijen weer heerlijk honing kunnen maken en wij hier wat van mogen mee snoepen! Wil je ook je eigen bijenvolk en haar koningin en kast een naam geven? Klik dan hier

18-3-2018


De eerste adoptie is rond!

In het begin van het jaar zijn wij begonnen met de adopties (voor meer informatie klik hier) en nu begint het echt vorm te krijgen. De eerste adoptie kregen wij binnen van onze aartsbisschop Mor Polycarpus Augin Aydin en vandaag kwamen wij het certificaat brengen. 

De woning van de bijen is vernoemd naar het dorp waar de bisschop vandaan komt ‘’Qritho d-‘Idto’’ in Tur Abdin (Zuidoost-Turkije). De bijenkoningin kreeg de naam ‘Meryem’ naar de maagd Maria. De aartsbisschop is trots dat het St. Ephrem klooster een imkerij heeft en op deze manier de wereld een stukje beter probeert te maken. 

Wil je ook een volk adopteren? Je eigen kast en koningin een naam geven? Klik dan hier!

5-3-2018


Adopteer uw eigen bijenvolk!

13-1-2018


Winterse Taferelen in de Bijentuin

Een imker mag ’s winters alles met zijn bijen doen, als hij ze maar met rust laat. Bij de eerste vorst gaan de bijen namelijk in de wintertros zitten. In de buitenste laag van de tros ontwikkelen de verwarmingsbijen warmte door het ritmisch samentrekken van de vleugelspieren in het borststuk. Hierdoor heerst er in het midden van de tros een temperatuur van minstens 22 graden Celsius.

Als in de late herfst de buitentemperatuur langdurig onder de 8 graden Celsius zakt wordt het rustig bij het vlieggat en dichten de bijen alle kieren en gaten in de kast zorgvuldig af met propolis. Als de temperatuur nog verder zakt, onder de 5 graden Celsius, vormt het volk in de kast, tussen de raten, een kogelvormige tros. Met hun kop drukken de bijen krachtig naar binnen zodat er een compacte wintertros ontstaat.

Aan de buitenzijde van deze wintertros zitten de verwarmingsbijen dicht tegen elkaar aan zodat het in de kern van de tros 20 – 22 graden is. Maar ook aan de buitenzijde van de tros mag de temperatuur niet beneden de 7 à 8 graden zakken omdat dan deze bijen zullen verkleumen en sterven. Om dit te vermijden wekken de verwarmingsbijen warmte op door de vleugelspieren te bewegen. Gelijktijdig verplaatsen de bijen zich buiten naar binnen in de wintertros.

Een zomervolk met ongeveer 40 à 50.000 bijen zal makkelijk twee broedkamers bezetten maar in de winter zal het volk zich samentrekken en slechts een vierde van deze ruimte bezetten. Meestal maar 4 tot 6 straatjes. Dat komt ook omdat een wintervolk nog maar 10 tot 20.000 bijen telt.

In de niet bezette straatjes is het net zo koud als buiten bij het vlieggat. Dat bespaart op “stookkosten” in de vorm van voer en het voer blijft koel en langer vers. De bijen hebben dat voer met een zeer laag watergehalte opgeslagen en goed verzegeld.

Om de paar dagen is er een warmtepiek van meer dan 30 graden Celsius.
Als de temperatuur in de kern van de tros zakt verwarmt de tros zich door spierbeweging weer tot 25 graden. Ja zelfs tot boven de 30 graden. Deze piekwaarde werd in 2012 voor het eerst door het HOBOS-Team van de Universiteit van Würzburg beschreven. Deze zogenaamde “warmtepieken” treden op met regelmatige tussenpozen en houden de wintertros een dag warm waarna deze weer langzaam afkoelt.

Tijdens een “warmtepiek” verbrandt elke bij 0,06 Kilocalorieën per uur. Bij een wintervolk van 20.000 bijen zijn dat 1.200 Kilocalorieën per uur. Wij mensen moeten daarvoor 2 uur joggen of 3 uur fietsen (Man van 75 kg).

Om dit te bereiken koppelen de bijen in de wintertros hun vleugels af zodat ze niet opvliegen. Ze brengen de vliegspieren in het borststuk in trilling en genereren warmte. Met dit trillingsmechanisme en het dicht op elkaar zitten kunnen de bijen, zelfs in een onbeschutte kast, buitentemperaturen van 40 graden Celsius onder 0 overleven.

De “warmtepiek” heeft nog een tweede effect: Bij koude wordt honing deegachtig waardoor de bijen deze honing niet kunnen opnemen. Door het trillen van de vliegspieren wordt ook de voedselvoorraad tegen de tros verwarmd zodat deze weer vloeibaar wordt. Bij het trillen van de spieren ontstaan de afvalproducten CO2 en water waarmee de bijen de honing weer in een nectarachtige toestand brengen. De verwarmingsbijen die het dichtst tegen het voer aan zitten kunnen nu de vloeibare honing tijdens een “warmtepiek” opnemen en uitruilen tegen warmte met de dieper in de tros gezeten bijen.

Op “warme” winterdagen maken de bijen reinigingsvluchten.
Hoewel er tijdens een “warmtepiek” ideale omstandigheden voor schimmels en bacteriën heersen hebben deze nauwelijks een kans. De meeste oppervlakken in de bijenkast zijn met een dunne film propolis bedekt. Deze propolis heeft een antibacteriële werking die schimmels en virussen doodt.

 

Als de buitentemperatuur boven de 12 graden Celsius komt wordt de tros losser en vliegen de bijen uit. Tijdens een korte reinigingsvlucht legen de bijen hun darmen en keren weer terug in de kast. Alleen de koningin mag zich in de kast ontlasten. De wintertros “wandelt” in zijn geheel tijdens de wintermaanden langzaam door de straatjes tussen de raten en de bijen nemen zo hun voer op.

 

Tijdens die voeropname verzamelen zich op de bodem van de kast afgebeten wasdekseltjes en suikerkristallen en dikwijls ook nog een handvol dode bijen. De meeste stervende bijen verlaten de kast bij temperaturen boven het vriespunt om niet meer terug te keren. De rommel op de bodem zal de imker in het voorjaar verwijderen nadat hij het zorgvuldig heeft gecontroleerd op sporen van eventuele ziekten.

Spechten, bosmuizen, spitsmuizen en een te warme winter kunnen dodelijk zijn.

Als de imker in de winter niet bij zijn volken is geweest kan de imker onaangenaam verrast worden bij zijn eerste bezoek aan de bijenvolken in februari of maart. Spechten kunnen hele kasten hebben vernield en bosmuizen kunnen zich boven de dekplank genesteld hebben waar zij dan een fijne vloerverwarming hebben.

Het slechtst voor een bijenvolk is de spitsmuis die dagelijks 250 tot 500 bijen eet. Dwergspitsmuizen glippen nog door gaatjes van 6 millimeter of draadrooster van die maat. In een winter eet een nog geen 10 gram zware spitsmuis wel 90.000 bijen. Je hoeft dan ook geen wiskundige te zijn om te berekenen dat één spitsmuis 5 tot 9 volken kan verorberen.

De koudste winternacht is daarentegen volkomen ongevaarlijk. Maar afwisselende koude en warme dagen kunnen een volk schade doen omdat bij temperaturen boven de 10 graden Celsius de wintertros ophoudt te bestaan en bij lagere temperaturen deze weer opgebouwd moet worden. Hierdoor komen de bijen in een stress situatie.

Meer als een controleronde per week kan de imker niet doen. Dan controleert hij of de bijen voldoende luchttoevoer hebben en of er geen verstoring door andere dieren is. Alles alleen aan de buitenzijde van de kasten. Een imker mag in de winter alles met zijn bijen doen, als hij ze maar met rust laat.

Originele tekst: https://buckfastimker.wordpress.com/in-de-winter/

15-12-2017