De bijentuin

Op het terrein van het St. Ephrem de Syriër klooster staat de bijentuin. Primair is de tuin bedoelt om bijen te houden en als ontmoetingsplek voor de buurt. De tuin kan ook gebruikt worden voor wandelingen en om tot rust te komen. Daarnaast kunnen bezoekers een rondleiding krijgen op het kloosterterrein met als laatste stop de bijentuin.

De ontwikkeling van de bijentuin begon in februari 2017 met de eerste plattegrondschetsen. In maart is de aanleg van de tuin daadwerkelijk begonnen. Op 15 augustus 2017 zal de tuin officieel geopend worden.

 

 

 

Waarom?

De honingbij is belangrijk voor onze voedselvoorziening. Hij bestuift ongeveer 80 procent van alle geteelde voedselgewassen.  Bijen leveren een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Ze zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's. Ook groenten zoals courgettes, paprika's, avocado's zouden verdwijnen zonder de bij. Minder voor de hand liggend: ook koffie, zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd. Omdat de bij zo onmisbaar is in de natuur willen wij de bij helpen en versterken. Door aandacht te geven aan de bij, het op pijl houden van de populatie en bewustzijn te creëren bij mensen zijn wij dit initiatief gestart.

 

Ook vinden wij het belangrijk om bewust en gezond te leven. Door natuurlijke producten van de bij aan te bieden hopen wij dat mensen bewuster en gezonder zullen gaan leven.

 

Imker zijn is ook een meditatieve bezigheid en een hobby die nuttig is. Om van de dagelijkse stress af te komen heb je niet per se een scherm nodig te hebben. We willen daarom ook geïnteresseerden kennis laten maken met de bijen en deze begeleiden.

 

En tot slot heeft de bij een speciale plek binnen de Orthodoxe Kerk. De bij en honing worden vaak als metaforen voor het leven gebruikt. ''Wees als een bij'' wordt vaak gezegd, vruchtbaar en zorgend voor anderen. Mede hierom is de interesse voor het imkerschap in het klooster gewekt.

St. Ephrem klooster

In 1981 werd het toenmalige St. Olaf klooster onder leiding van wijle bisschop Mor Julius Jesu Cicek overgenomen door de Syrisch-Orthodoxe gemeenschap en in 1984 werd het klooster ingewijd door Moran Mor Ignatius Zakai Iwas I, Patriarch van Antiochië en het gehele Oosten. In 1994 werd de nieuwe Kathedraal van de H. Maagd Maria, Moeder van God gewijd, wederom door de patriarch, in aanwezigheid van bijna alle bisschoppen en priesters en ongeveer 15.000 gelovigen van de Syrisch-Orthodoxe gemeenschap.

 

Het St. Olaf klooster werd opgericht in 1911 door Noorse zusters van de congregatie van de H. Josef van Chambery. De zusters gaven het huis de naam van de H. Olaf, de koning van Noorwegen. In 1921 werd het klooster overgenomen door de Nederlandse provincie van de Societas Mariae (Paters Maristen). In de Tweede Wereldoorlog werd het kloostercomplex door de Duitse legereenheden bezet en werden de kloosterlingen bij particulieren ondergebracht. In 1964 werden de tweede en derde verdieping en nog een kleine kapel met bijhorende kamers gebouwd. Toen het seminarie in 1970 werd gesloten huurde het textielbedrijf Van Heek-Scholco in Losser het klooster voor de huisvesting van Turkse gastarbeiders. Van Heek-Vastgoed b.v. kocht het pand in 1974.

 

Dit klooster dient als nieuw centrum voor de Syrische gemeenschap en herbergt onder meer een begraafplaats. Ook heeft het klooster een uitgeverij, die ondertussen meer dan 120 theologische en culturele boeken heeft uitgegeven. Sinds 1978 geeft het klooster een tijdschrift uit met de naam “KOLO SURYOYO”. In het klooster te Glane zetelt sinds 29 april 2007 de aartsbisschop, Polycarpus Augin Aydin.

Totaal ecologisch

Wij imkeren met respect voor natuurlijk evenwicht. Dit betekent dat wij zoveel mogelijk gebruik maken van de natuur zelf. Met regentonnen vangen wij water op en dit water gebruiken wij voor de boomgaard en bloemen in de bijentuin. We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en andere chemische stoffen. Daarnaast proberen we de bijen zoveel mogelijk natuurlijk te stimuleren, door veel bloemen in de omgeving te planten. Hierdoor is het minder noodzakelijk om de bijen suikerwater te voeren. Ook laten wij zoveel mogelijk honing zitten voor de bijen zelf. Dit betekent wel dat we niet veel honing kunnen oogsten elk seizoen en daarom is onze honing iets duurder dan gemiddeld.

Wilt u ook helpen en dit initiatief ondersteunen? Doneer nu!

Kloosterbijen

In het St. Ephrem klooster wordt er uitsluitend met de Buckfastbij gewerkt. De Buckfastbij is het product van kruising uit meerdere ondersoorten honingbij, waarbij geselecteerd en geteeld is op kwaliteiten als zachtaardigheid, trage zwermdrift en rustige raatzit. Dit kruising- en selectiewerk werk is begonnen door de Rooms-Katholieke broeder Adam in de benedictijner Abdij van Buckfast, waarnaar de bijen zijn vernoemd. Het gaat dus om een echte kloosterbij. De Buckfastbij is zelf geen natuurlijke ondersoort, en zou hooguit ooit een door mensenhand gemaakt ras kunnen worden, maar ook zover is het nog niet: het inbrengen van nieuw materiaal uit verschillende ondersoorten gebeurt tot aan de dag van vandaag.